Liste des articles
21/01/2015

Spectaculaire montage staalstructuur op Havenhuis

Half januari 2015 is Interbuild op onze werf van het nieuwe Havenhuis gestart met de montage van de stalen structuur die boven het bestaand gebouw komt. De voorbereidingen van deze spectaculaire (hijs)werken begonnen met de opbouw van de 90 meter hoge kraan van 1250 ton die de zes stalen modules waaruit de structuur is opgebouwd, zal hijsen.

De stalen structuur is verdeeld in zes modules die ongeveer 50 meter lang, 20 meter breed en 6 meter hoog zijn.. De eerste module weegt ongeveer 317 ton en werd op 17 januari 2015 omhoog gehesen. Binnenkort volgen de andere modules, die tussen de 170 en 265 ton wegen, maar de planning blijft afhankelijk van het weer (voornamelijk de windsterkte). Ze worden normaalgezien met een tussentijd van één week aangevoerd en gemonteerd waardoor het einde van de montage voorlopig voorzien is voor begin maart.

De modules worden per ponton vanuit de werkhuizen van Victor Buyck Steel Construction in Wondelgem aangevoerd. Deze pontons worden afgemeerd ter hoogte van kaai 44 in het Kattendijkdok, aan de zuidzijde van het werfterrein. Met Self Propelled Modular Transporters worden de modules vanop de pontons op de kade gereden tot binnen het bereik van de grote kraan die de hijswerken uitvoert.

De modules worden eerst tijdelijk aan elkaar gekoppeld. Daarna heeft Interbuild nog ongeveer 4 maanden nodig om alle laswerken uit te voeren en de modules definitief met elkaar te verbinden. De start van de montage van de gevel zal vermoedelijk vlak voor het bouwverlof van 2015 van start gaan.